Trafikalt Grunnkurs

Trafikalt Grunnkurs

Trafikalt Grunnkurs

Velkommen til trafikalt grunnkurs

Første steg på veien til førerkortet er å gjennomføre et trafikalt grunnkurs Etter fullført kurs får du ditt øvelseskjøringsbevis og du kan begynne å øvelseskjøre privat eller ta kjøretimer med en autorisert trafikklærer.

Du kan ta trafikalt grunnkurs fra du er fylt 15 år. Ved fylt 25 er man fritatt for grunnkurset, men må ta kursene plikter ved ulykkessted, tiltak ved ulykker (førstehjelp) og trafikant i mørket (Mørkedemo).

Et trafikalt grunnkurs er obligatorisk for alle som skal ta lappen for første gang og gir deg en grunnleggende forståelse for det å være sjåfør. Du vil få grunnleggende kunnskap om målen med trafikkopplæring i Norge samt hovedreglene i trafikken, menneske i trafikken, kjøreprosessen, plikter ved ulykker, tiltak ved ulykker og trafikant i mørket.

F1 – Trafikkskole tilbyr trafikalt grunnkurs med erfarne trafikklærere som går gjennom pensum på en engasjerende, grundig og forståelig måte.

Hva inneholder trafikalt grunnkurs?

Et trafikalt grunnkurs varer i 17 kurstimer fordelt over minimum fem samlinger. For å kunne delta på kurset må du ha fylt 15 år eller gå i 10. trinn på ungdomsskolen.

Kurset består av både teori og praksis. Når du har gjennomført et trafikalt grunnkurs ved F1 – Trafikkskole, vil du utvikle god forståelse hvordan trafikken fungerer og du lærer de mest grunnleggende ferdighetene, nemlig innhenting av informasjon i trafikkbildet.

Et trafikalt grunnkurs består av følgende deler, som alle har fastsatte mål:

 • Trafikkopplæring
 • Trafikk og førerrollen
 • Mennesket i trafikken og samhandling
 • Trafikkopplæring, øvelseskjøring og kjøreerfaring
 • Plikter ved trafikkuhell og førstehjelp
 • Tiltak ved trafikkulykke
 • Trafikant i mørket (mørkekjøring)

 

Mørkedemo

Mørkekjøring er en del av trafikalt grunnkurs og foregår i bil i reelle trafikksituasjoner. Det er trafikklæreren som kjører, mens du som elev er en aktiv passasjer.

Når kan jeg ta mørkekjøring?

Vi anbefaler deg å ta mørkekjøring så tidlig som mulig i opplæringen.

 • Tar du trafikalt grunnkurs i perioden 16. mars – 31. oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, er beviset kun gyldig i tiden 16. mars – 31. oktober.
 • For å kunne øvelseskjøre i perioden 1. november – 15. mars må du gjennomføre mørkekjøring først.

På mørkekjøring lærer du blant annet om:

 • årsakssammenhenger ved ulykker i mørket
 • vurdering av risiko
 • rett lysbruk og atferd ved kjøring, parkering og nødstopp i mørket

Fritak fra trafikalt grunnkurs

Hovedregelen er at alle som skal ta førerkort må gjennomføre trafikalt grunnkurs. Dersom du har førerkort fra før er det imidlertid ikke nødvendig å gjennomføre trafikalt grunnkurs på nytt hvis du skal ta førerkort for et annet motorisert kjøretøy.

Hvis du er over 25 år, er du også fritatt for deler av trafikalt grunnkurs og kan kjøre uten øvelseskjøringsbevis. Førstehjelp og mørkekjøring er derimot obligatorisk for alle.

BEVIS PÅ FULLFØRT TRAFIKALT GRUNNKURS

Når du har fullført trafikalt grunnkurs, mottar du ditt øvelseskjøringsbevis. Beviset gir deg rett til å øvelseskjøre, og må kunne fremvises sammen med legitimasjon med bilde, både når du tar kjøretimer hos oss og når du øvelseskjører privat. På vegvesen.no kan du logge inn på Din Side for å se status på øvelseskjøringsbevis og mørkekjøring. Dersom du blir stoppet i trafikkontroll under øvelseskjøring må du enten vise papirbeviset du har fått tilsendt eller logge inn på dine sider hos Statens vegvesen og vise aktuell status på øvelseskjøringsbeviset.

Nyttige linker

Velkommen som elev til oss ved F1 – Trafikkskole AS

Book KURS.

Pris Liste

Kurs
NOK

Trafikalt Grunnkurs med Førstehjelp

1,500

Trafikalt Grunnkurs uten Førstehjelp

990

Extra dag

500

iconKurs

Fra Til Time Tittel Pris
Mandag-Torsdag 24 Okt-27 Okt. 17:00 - 20:00 Trafikalt Grunnkurs med Førstehjelp NOK 1,500